Rezervatii naturale

Rezervatii naturale: Rezervatia mixta "Ineu - Lala"; Piatra Corbului de la Budacul de Sus, parc geologic si vegetal, situat in muntii Calimani; Muntele de sare de la Saratel; Zavoaiele Borcutului; Rezervatia Tausoare-Zalion de la Gersa; Rezervatia naturala "Pestera de la Izvorul Tausoarelor"; Pestera Jgheabul lui Zalion; Rapa Verde; Rapa cu papusi, Domnesti; Piatra Fantanele din Muntii Bargau; Rezervatia "La Saratura" de la Blajenii de Jos; Rezervatia botanica Poiana cu narcise din Muntele Saca (Muntii Rodnei); Poiana cu narcise de la Mogoseni; Padurea din ses de la Orheiu Bistritei; Vulcanii noroiosi de la Monor; Lacul Cetatele sau Taul Caianului de la Caianu Mic; Rapa Mare de la Budacu de Sus; Rapa Neagra de la Budacu de Sus; Comarnic de la Cusma; Valea Repede din Muntii Calimani; Rotunda-Preluci din Muntii Rodnei; Lacul Zagra, Zagra sau Taul lui Alac"; Stanca Iedului-Bujdeie din Muntii Rodnei. Valea si cheile Bistritei, pornesc din muntii Calimani, de la altitudinea de 1.562 m si se intind pe 65 km. Valea Repedea formeaza o rezervatie vegetala complexa si se intinde pe 7 km, printre formatiunile vulcanice ale muntilor Calimani.


    
Pesteri: Pestera Izvorul Tausoarelor (in apropiere de Rebrisoara) - este cea mai adanca pestera din Romania (478.5m), iar galeriile subterane se intind pe aproximativ 16.5km; Pestera Jgheabul lui Zalion (prin diferenta sa de nivel de 242 m, este a doua din Romania); Pestera Grota Zanelor; Pestera Maglei; Pestera Baia lui Schneider; Pestera Cobasel.
Lacuri: Lacul Lala Mare sub varful Ineu, lac glaciar, Muntii Rodnei; Lacul Lala Mic sub varful Ineu, lac glaciar, Muntii Rodnei; Lacul Cetatele cunoscut si ca Taul Caianului; Colibita - baraj artificial in Muntii Calimani; Taul Zanelor; Lacul Zagra, Zagra.
Parcul dendrologic Arcalia (la 21 km est de Beclean, in apropierea satului Arcalia) - se intinde pe mai mult de 16 ha si adaposteste peste 150 de specii de copaci provenind din diverse zone ale lumii (salcam japonez, brad argintiu, molid caucazian, etc).

Monumente de arhitectura: Ruinele Cetatii Ciceului; Casa Argintarului Bistrita; Turnul Dogarilor Bistrita; Ruinele cetatii Rodnei; Ruinele castrului roman Orheiu Bistritei, Manastirea Minoritilor, Biserica Evanghelica din centrul municipiului Bistrita construita in urma cu aproape 600 de ani.